Tuesday, July 14, 2015

Masentuneet ihmiset.

No kirjotanpa nyt uudestaan tanaan ku ei nyt oo muutakaan tekemista ja olin tassa kavereitten kans syomassa aikasemmin.

Puhuttiin yhesta meidan kaverista kenesta oon taalla aiemminki kirjottanu. Sellanen tyyppi keta ei normaalisti vaivaa mitkaan naurettavat asiat, mut sit kun sita stressaa, se rajahtaa ihan pienesta ja se on muka kaikkien muitten vika, kaikki tekee vaarin, kaikki yrittaa tahallaan loukata sita, jne. Me ollaan kaikki otettu hieman etaisyytta kyseisesta ihmisesta koska se on tosi rankkaa olla kaveri sellasen kans kuka koko ajan kuvittelee etta maailma pyorii sen navan edessa ja muiden on vaan paras menna hanen kaskyjen mukaan tai muuten aukeaa helvetin portit. Sellanen tyyppi. Stressaa muita. Ite kylla stressaannun helposti, mutten ehka niinkaan ihmisista. Mutta taa tyyppi osaa olla niin kirea valilla, etta stressaannun pelkastaan sen lasnaolosta joskus. Enka oo ainoa. Viime viikolla tama tyyppi suuttu mulle jostain ihan naurettavasta, enka edes osannu kuvitella etta oisin tehnyt jotain vaarin. Enka todellakaan tehnyt niin tahallani. Tama tyyppi oli yhen mimmin kaveri, ja sit taa mimmi teki jotain hullua ja nyt ne ei oo enaa kavereita. Mustakin se mimmi on ihan hullu tyyppi, mutta koska se on kuitenki mun tuttu, kenelle sanon kuitenki hei jos naen sen, niin mulla on se viela instagramissa. Eihan kukaan voi sanella etta voinko seurata jotain tuttua jossain sosiaalisessa mediassa mika ei merkitse yhtaan mitaan, eiko niin? No, ilmeisesti han voi. Suuttu sitten siita etta se mimmi oli laittanu mulle jonkun hauskan kommentin yhteen rotta kuvaan ja etta ma vastasin siihen. Ja sitten se suuttu siita etta olin tykanny yhesta kuvasta jonka se mimmi oli laittanu tan mun kaverin entisesta poikaystavasta (mimmi + entinen ovat kavereita niilta ajoilta jo ennen ku kaveri ja tama mies alko tapailemaan ja taa entinenki on meidan tuttu keta moikataan jos nahaan ulkona jossain.) Se sano etta oon tekopyha koska oon kutsunu tata mimmia hulluks mutta "juttelen sen kans koko ajan sosiaalisessa mediassa." Vastaus yhteen kommenttiin = jatkuvaa juttelua. En edes viittiny puolustella itteani siina, sanoin vaan etta sori jos loukkasin, ei ollu tarkotus mutta etta on toi vahan naurettavaa jos joku aikuinen ihminen alkaa sanelemaan kenelle saa puhua ja kenelle ei. Oli se tyyppi ihan seko tai ei. Sitten se suuttu meidan toiselle kaverille koska se ei saannut siltakaan sympatiaa.

Tama tyyppi on rayhanny monille meidan kavereille ennenkin. Ihan typerista syista. Silla on masennus, ja se kayttaa sita tekosyyna. Masennus on vakava sairaus, ja meilla on sita perheessa, mutta ei se silti ole mikaan syy siihen etta huudetaan kavereille, ja kaytetaan kavereita jonain turhautumisen raapimispuuna. Musta on viime aikoina alkanu tuntua silta etta se on valinnut mut joksku syntipukiks, etta mulle on helppo suuttua ja huutaa jos alkaa tehda mieli rayhata jollekki. Ehka se on se kun osaan olla hieman valinpitamaton, niin ehka se ajattelee etta ma toivun kylla niista sen kohtauksista. Siksipa juuri en oo piiiitkiin aikoihin viittiny hengailla sen kans kahdestaan. En ma jaksa. Eika mun tarvi. Se on valilla kaynny terapiassa, mutta se lopettaa sen kesken heti jos vahankaan tuntuu hyvalta. Ei se toimi niin. Kaikilla on hyvia paivia, ja kaikilla on huonoja paivia. Ja jos ne sen huonot paivat johtaa tollaseen etta kavereita alkaa pelottamaan, eiko sillon olis parempi jatkaa, tai ainaki jos tuntuu silta etta nyt tulee burn out taas niin ottaa yhteys terapeuttiin? Sitahan varten ne on, ja oon tuntenut monia ketka on soittanut just tollasella hetkella terapeutilleen. Se kuuluu niiden tyohon. Tallanen on niin vaikeeta koska tulee sellanen olo etta on paska ihminen, huono kaveri, jne, mutta ei kaikkea tarvi kestaa. Kun ei itse ole potenut sairautta, niin alkaa ymmarrys valilla loppua. Eika sellanen guilt tripping oo terveellista.

Sit yks toinen masis kaveri. Hyvan kaverin poikaystava. Kaveri monesti meinannu jattaa sen, mut se jatka on sellanen "jos sa jatat mut niin alan kayttaa huumeita taas" tyyppi. Silla oli joskus aikoinaan huumeongelma. Silla on myos masennus. Se ei kylla oo sellanen syyttelija, etta se rayhaa meille muille ja sitte syyttelee masennusta, mutta se syyllistaa sita sen tyttoystavaa KOKO AJAN. Kaikki on sen vika. Nyt se on alkanu kayttaa kokaiinia. Tyttoystava on vihanen. Jatka on vihanen tyttoystavalle koska tyttoystava on vihanen. Sille ei siis saa olla vihanen kun se tekee virheita. Kun se tekee asioita joita sen ei pida tehda. Asioita jotka vaikuttaa muitakin. Todellakin tyttoystavalla on syy olla vihanen! Makin oon vihanen. Ja oon monesti sanonu sille etta sun naises lahtee meneen jos jatkat noin, ja etta ala pilaa kaikkea, kun tiedat jo itekkin mihin tollanen johtaa. Ja siina kun oltiin syomassa ne alko melkeen riitelemaan koska se jatka oli silleen etta "arvaappa mita, toi yritti huomauttaa siita ja tasta" ja blaa blaa blaa. Musta se on ihan hyva etta se tytto huomauttelee, koska jonkun taytyy. Kun ei se itse nayta koskaan hoksaavan mitaan. Mutta on se inhottavaa kateltavaa kun toinen on jumissa suhteessa missa yks on aikuinen ja toinen jossain kaivon pohjalla kiljuva lapsi. Ja sita jatkaa ei edes nayta vaivaavan se etta se tytto nayttaa ja sanoo rehellisesti ettei se oo enaa rakastanu siihen tyyppiin. Kunhan hanella on joku turva, joku joka maksaa laskut niin etta jatka ite voi ostella kalliita soittimia ja huumeita jne.

Janna noissa kahdessa tyypissa on kuitenki se etta tuota jatkaa stressaa tuo ensimmaisen osion tyyppi myos. Se on ehka ihan ymmarrettavaa, jos on ite jo noin pohjalla ja masentunut niin kait tollanen tyyppi voi lisata sita stressia ja inhottavaa oloa. Tama parikin ottanut etaisyytta siita ihmisesta.

En nyt tietenkaan sano etta kaikki masentuneet ihmiset on kamalia. Eivat ole. Eivat nuokaan ihmiset ole kamalia. Ja kuten molemmista tapauksista huomaa, masennus ilmenee niin monella eri tavalla eri ihmisissa. Mutta haluaisin kuvitella etta jossain vaiheessa ihminen huomaa etta nyt sairaus maarittelee mut. Nyt me kuitenkin muistetaan vaan kaverin ikavat piirteet. Me pelataan etta se suuttuu. Sita pitaa ylistaa koko ajan. Ei sita voi ylistaa sellasta ihmista keta pitaa varoa koko ajan. Ei se tunnu enaa sellaselta hyvan ystavan tsemppaamiselta. Nyt se tuntuu pakonnaiselta. Pakko kannustaa - muuten kay huonosti. Kylla sita pitaa vahan katella omaa mielenterveytta valilla, koska sitahan tulee itsekkin sairaaks kun ei voi kayttaytya normaalisti enaa.

Kirjotuksen tarkotus ei oo loukata ketaan, etta jos pahastuit, haluaisin pyytaa anteeksi. Tulipa vaan mietittya tata tanaan, ja oon nahny netissa paljon kirjotuksia siita etta terveen ei pitaisi tuntea syyllisyytta siita jos ei jaksa pitaa sairaan puolia koko ajan. Ei pida antaa toisten manipuloida, oli niiden tilanne mika tahansa.

2 comments:

  1. Masennus on kyl vaikee aihe. Ymmärrän kyllä, että se on vaikee sairaus , mut just kuinka pitkälle voi yrittää ymmärtää?Etenkin, kun toinen ei tee mitään edes yrittääkseen päästä pois masennuksesta.
    Tuuren veljellä on masennus, jonka takia hän ei ole tullut kummankaan lapsemme ristiäisiin ja häihin tai synttäreille yms.
    Me ollaan laitettu joulukortit ja lahjat ja ikinä ei ole edes kiittänyt. Tuuren mutsi on aina menkää käymään ja onhan Tonille lahja. Yhden kerra mä sit sanoin et mulle riitti. Et vaikka olis masentunut niin kyllä voi silti edes joululahjoista kiittää, että niitä ei meiltä enää tule! Enkä mä aijo mennä käymää ku häntä ei 6- vuoteen o kiinnostanut meidän elämä ni ei meitäkään hänen. Mä oon yrittänyt, mut en yritä enää jos toiselta ei saa mitään vastakaikua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpa, ja siita on jotenki vaikea puhua jos ei itella oo koska eihan sita sillon voi tietaa mita siella sen toisen paassa liikkuu, mutta sit taas on se etta ei pida antaa ihmisten kayttaa sita tekosyyna niitten kaytokselle, koska masennuksesta huolimatta ihmiset tietaa miten kohdella ystaviaan jne. Onpa ikavaa ettei se oo jaksanu mihinkaan perhetapahtumiin :/ Jospa just ne perhetapahtumat on sellasia mitka ahdistaa sita ja "kaynnistaa" sen masennuksen? Toisaalta jos on jo menny 6 vuotta nii sit on kylla ehka vaan parempi antaa sen olla. Sillon on kylla jo yritetty liian pitkaan!

      Delete