Wednesday, May 11, 2016

Tulevaisuuden vegaani.

Hiljattain paras ystavani Tytti paatti ottaa askeleen eteenpain ja ryhtya vegaaniksi. Ollaan molemmat oltu kasvissyojia suurinpiirtein yhta pitkaan, tosin molemmilla on ollut vaiheita jolloin kala ja muut meren antimet on ollut "ok." (Lainausmerkeissa, koska onhan tuo aika typera ajattelu tapa.) Nyt Tytti siis jatti maitotuotteet ja munankin kokonaan pois, ja kehotti katsastamaan Facebook ryhman Sipsikaljavegaanit.

Olen hyvinkin kiitollinen tasta ryhma ehdotuksesta, koska sen avulla on tullut todettua ettei sita oikeastaan luovu mistaan jos ryhtyy vegaaniksi. Mun suurin pelko on nimittain aina ollut se, ettei tietyille tuotteille loydy vegaanisia korvikkeita samalla tavalla kun lacto ovo kasvissyojalle, ja etta joutuu sitten alkaa syomaan erilailla kun ennen. Senpa takia mun mielesta ei ollut mitenkaan vaikeaa ryhtya kasvissyojaksi; jos mamma ja pappa teki lihapullia, niin soin minakin "lihapullia." Aamiaspyodassa jos oli kanamunaa ja pekonia, niin mulla oli sitten kanamunaa ja tekonia (vai oisko vegoni parempi sana? Tykkaan molemmista :D) Kastikkeisiinkin laittoi vaan kasvisliemikuution sen sijaan etta olisi ollut kana tai muuta lihalienta. Helppoa ja yksinkertaista, eika tarvinu alkaa sellaseks rehuvegeks :D Ei siinakaan tietysti ole mitaan vikaa, kukin tyylillaan. Musta vaan on kiva jos syoda silleen miten on aina syonnyt ettei tarvi alkaa kikkailemaan mitaan ylimaarasia :D

En siis ole viela itse ottanut tata askelta, vaikka entista enemman asiaa mietinkin nykyaan. Oon aina ajatellut etta jonain paivana todennakoisesti ryhdyn minakin vegaaniksi. Se vaan tuntuu jotenkin loogiselta askeleelta, sen sijaan etta lopettaisi vegeilyhommat kokonaan (ja muuten, vahan vituttaa jos joku kysyy etta "ai oot vege vielaki?" No miksen olisi? Se etta sulla oli joku kuukauden vegevaihe ei oo ihan sama ku se etta on 10 vuotta viettany lihatonta :D) Mutta se hetki ei ole viela, silla noiden korvikkeiden ostaminen maksaa, ja aika heikostihan sita rahaa on. Musta ei olis kauheen reilua etta sillon kun Robert hoitaa munkin ruokaostokset, etta se joutuis maksamaan hirveita summia jostain vegaanijuustosta joka on tarkotettu mulle. Oon joutunut mantelimaidonkin jattamaan toistaseks kaupan hyllylle, koska se maksaa liikaa, siina missa isomman tissimaitotolkin saa samalla hinnalla :/  Mutta sitten tulevaisuudessa, kun on oikeita toita ja varaa kustantaa kunnon ruokaostokset, niin ehkapa sitten! Ainakin kasitykseni mukaan Suomessa tama onnistuu vahan paremmin kun ne tuotteet vaikuttais olevan aika samaa hintatasoa tavallisten tuotteiden kanssa. Taalla taas mika tahansa erikoisruokavalioon liittyva maksaa maltaita. Esim, laktoosi intoleranttisen on varmaan parempi jattaa maidot kokonaan ostamatta jos ei oo vahan ylimaarasta. (Tosin kiitos Vons, jossa Morning Star Farmsin vegetuotteet on usein alennuksessa, ja kiitos Ralph's, jossa Quorn tuotteet on usein alennuksessa, ja jossa Gardeinin feikkilihat on aika edullisia!)

Ja sillavalin kun odottelen sopivaa vegaanistumisen hetkea, niin kerkeaa maailma varmaan kehitella viela parempia tuotteita ja korvikkeita, joiden avulla ja innostamana on helppo lahtea mukaan. Kotonahan se on aina helpompi syoda sita mita haluaa. Ja ehka myos odottelun aikana monet ravintolat innostuvat tarjoamaan vegaanivaihtoehtoja, ettei sitten tarvi olla syomatta tai sortua maitotuotteisiin/muniin kun kay ulkoilemassa. Tiger!Tiger!issa on se hyva, etta kaikki niiden vege vaihtoehdot on automaattisesti vegaanisia, tai niista voi tehda sellaisia poistamalla yhden jutun. Ja niiden keitotkin on yleensa vegaanisia. Sita paivaa siis odotellessa!

Harmittaa ettei mun lounas nyt oo vegaaninen niin en voi iloita siita tassa. Ei, vaan mun pastan paalla koreilee alfredokastike ja juustoraaste. Hoh.

2 comments:

  1. pitiks vegaanin muistaa kaikki vaatteet, karkit ja pesuaineetkin kattoa ettei oo mitään eläinperäistä, mulla menee aina sekasin nää aatteet kaikki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. se vahan riippuu vegaanista :) ma ihan kasvissyojanaki oon kayttamatta nahkaa (tai, ostamatta itse) ja sellasta. ja kaikki meikit ja suihkutuotteet ostan sellasina ettei niita oo testattu elaimilla. etta jotkut kasvissyojatki siis harrastaa tata, jotkut on vegaaneja ihan vaan ruokavaliossa, jne. Se ihan riippuu siis etta miten paljon pystyy nakemaan vaivaa. Kaikki ei oo aina mahdollista kaikille ja toiset taas tekee iiiihan kaikkensa :D

      Delete