Monday, March 7, 2016

Keittioelitismi.

Siinapa vasta termi.

Mun vanhemmat on molemmat hyvia laittamaan ruokaa ja molemmat tykkaa siita tosi paljon. Meilla kotona ruoanlaitto ei ollut sellasta akkojen hommaa, vaan hellan parissa pyori molemmat ja ruokaa tehtiin yhdessa. Ja onhan se tietenkin niin etta ruoanlaitto on paljon kivempaa yhdessa! Se ruoka tehtiin aina alusta loppuun asti ihan itse, kunnes musta tuli kasvissyoja. Sillon se oli sitten helpompaa aidille ja isalle jos soin muuten samaa ruokaa kun ne, mutta lihan tilalle tuli lihakorvike kaupan hyllysta (esim. jos lihapullia ja kastiketta oli tarjolla, tehtiinkin kastike kasvisliemikuutiosta ja mulle tuli feikkilihapullia kun muille tuli aidin ja isan tekemat lihapullat.) Ja siihen sitten tottui ja soin sitten jatkossakin naita kaupan hyllylta haettuja lihan korvikkeita.

Mun vanhemmat kun tekevat aina kaikki itse, ovat vahan sellasia keittioelitisteja :D Mitakohan mahdan nyt tarkoittaa talla sanalla? No, sita etta kerran kun skypettelin niitten kanssa ja vein puhelintani keittioon (viela kun siina oli skype ja koko homma pelas) naky jaakaapin paalla paketti. Kyseltiin etta mita paketin sisalla oli. No siina oli Trader Joe'sista ostettua intialaista kastiketta. Naurua kuului Suomen puolelta. KASTIKE SIIS TULEE PAKETISTA?! Ihan hammastyttavaa! Sanoin etta rouva ja herra ovat tervetulleita tanne Amerikanmaalle tekemaan ihan itse intialaista kastiketta ettei tarvi Trader Joe'sin hyllyilta sita haalia lautaselle.

Oon muuallaki tormannyt tallaseen ei-eineksille-mentaliteettiin. Onko se oikeesti niin hirveeta jos joku asia tulee pussista? :D Miks se on niin kauheeta? Onko kyseessa joku terveyshomma vai mika? Tottakai oma tekema on monesti paljon parempaa, en ma nyt muuta vaitakkaan. Samaan hommaan oon tormannyt kasvissyojapiireissakin. Paljon tehdaan omia lihankorvikkeita tai jatetaan lihankorvikkeet kokonaan pois. Ja kylla ma nyt silleen ymmarankin ettei tarvi mitaan lihankorvikkeita, koska sitahan se kasvissyonti on, ettei syoda lihaa, niin miks siihen tarvii sit alkaa tunkemaan jotain mika matkii ruokaa jota ei edes syo. Ihan ymmarrettavaa. Mutta joskus jos kehun jotain "kana" suikaleita esim niin nenat nyrpistyy ja aanen savy kuulostaa yhelta isolta "jaa"lta :D Niinkun etta sita pitais vaantaa jotain omia vegepihveja niska limassa paivat pitkat joihin tulee joku 10 eri ainesosaa, mutta sitte joskus vois vaikka hemmotella niilla kaupan pihveilla. Mulle se on ehka vahan toisinpain, etta hemmotellessa vaannan ihan omat murkinani :D

Musta on muutenkin paljon helpompi suunnitella ruokia jos ostaa valmista "lihaa." Spagettiateria loihtuu kadenkaanteessa soijarouheella. Robert osti kalaa ja ranskalaisia? No problemo, ostan itelleni vegaanista kalafiletta ja voidaan syoda yhdessa fish n chips ateriat. Leipa kaipailee vahan piristysta juuston lisaksi; kylmaleike auttaa!

Oisin jouluks halunnu teha seitankinkkua, aitilta sain reseptin mutta siihen tuli neljia eri jauhoja ja en todellakaan ajatellu ostella mitaan eri jauhoja koska en sitte kayttais niita muita ikina mihinkaan. Meilla kestaa ihan tavallinenki jauhopussi monta monta monta kuukautta koska ei sita tuu mihinkaan muuhun kun kastikkeisiin ja joskus aina valilla teen lattyja tai leivon kekseja, mutta hyvin harvoin sekin on.

Se on tosi hienoa etta ihmisia kiinnostaa ruoanlaitto. Ma tykkaan kun ihmiset on kiinnostuneita. Tykkaan tuntea ihmisia jotka osaa tehda hyvaa ruokaa ja panostaa siihen (ja tykkaan siita kun mut kutsutaan syomaan ;D) Tykkaan myos siita kun ihmiset kertoo mita tekivat ruoaksi ja ottavat kuvia ruoistaan. Se on hieno juttu. Mutta en tykkaa siita etta meilla kaikilla pitais olla energiaa olla joku keittiovelho jonka hihasta voi taikoa esiin mita eksoottisimpia aineksia :D Tosin oishan se siistia jos oikeesti oiski joku velho kenen hihasta loytyis vaikka mita ainesta... Silti! Ja varsinki jos on kasvissyoja niin yhtakkia pitais olla sellanen terveyden perikuva kenen kaapista loytyy aina freeseimmat vihannekset sun muut ja aina olis joku linssipata porisemassa jonka tekoon on kaytetty puolet paivasta (linssipata kuulostaa ihanalta. Mutta joku muu tehkoon sellasen. Loytyykohan tata pussista/tolkista? :D) Niin kerta.

Mulla on aina minimaalinen budjetti, ja toki, loytyyhan niita halpoja vegeresepteja. Mutta ma en oikeesti halua ostaa 3395836836 eri ainesta YHTEEN ruokaan. Siks tykkaan just ostaa jotain tollasia pussijuttuja. Niita voi saastaa helposti! Ja sitten tehda useamman aterian niista. Siks tykkaanki noista lihakorvikejutuista. Oon tosta yhesta "kala" paketista jo tehny kolme eri ateriaa. Oli fish & chips yks ilta, sitte oli curryriisia ja kalaa, ja oli tillilla maustettua perunamuusia ja kalaa. Juu juu, eihan mulla oo koskaan mikaan kiire mihinkaan ja nyt on keittioki niin sparkling clean etta siella viittii jopa teha ruokaa, mutta ne on aina ne hemmetin ainekset mitka alkaa vituttaa :D

Ma teen muutenkin melkeenpa vaan itselleni ruokaa. Robert kun tulee kotiin ei jaksa edes miettia mitaan ruoanlaittoa, koska on toissa tehnyt ruokaa inhottaville asiakkaille koko paivan, ja sillon se haluaa pystya heittamaan jotain mikroon akkia tai avaamaan paketin josta paljastuu jotain syotavaa. Joskus teen meille molemmille, Robertia kun ei onneks mitkaan vegeilyt haittaa vaikkei itse olekkaan kasvissyoja. Joskus koordinoidaan ruoat just silleen miten tuolla aikasemmin mainitsin etta syodaan samaa, mutta mulla on lihaton versio.

Kyse ei siis ole siita, ettenko valittaisi ruoanteosta tai etta olisin jotenkin huono kokki. Musta tuntuu etta ihmiset saa sellasen kuvan heti jos kotoa loytyy pussimuusia tai jotain muuta paketista/purkista tullutta. Ettei valita ruoanlaitosta tai sen tasokkuudesta. Olenhan sentaan vanhempieni lapsi, ruoanlaittokyvyt on peritty kotoa ;D Mutta ma asun Amerikassa eika mun tarvi aina jaksaa teha kaikkea ite :D Eika sinunkaan tarvitse, suomalainen ystavani. Koska ihminen sinakin vain olet ja kylla sielta kaupasta loytyy jotain sunkin makuun ;) Usko pois, sina elitistinen toverini ;)

ps. Tulkaa meille syomaan. Teen maailman parhaimmat kastikkeet. IHAN KUULE ITSE ALUSTA LOPPUUN ASTI :D Paitsi bearnaise kastiketta en oo opetellu ite tekemaan niin se tulee kylla viela ihan pussiseoksesta :D Ehka jonain paivana hallitsen senkin. Olenhan sentaan kastikkeiden mestari ;)

4 comments:

  1. Meillä tehdään eniten itse alusta loppuun, mutta joskus kiire päivinä saatan ihan hyvin käyttää sitä pussista tulevaa ruskeaa kastiketta. Nykyään Suomestakin löytyy jo ihan valmiita kastikkeita kylmähyllystäkin! Ehkä se on just se et kun kaikkea saa valmiina ni sit pitää hifistellä ja olla jotenkin mukamas parempi ihminen , että ei pussista tehdä :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mietin kans etta onkohan se vaha sellanen juttu etta pitaa tuntea olonsa vaha paremmaks? :D Veikkaan kans etta jos on jotenkuten sellanen terveyden kyttaaja niin sita ehka aattelee etta jos ite tekee nii ei oo nii paljo lisaaineita tms?

      Delete
  2. meillä harvoin syödään kotona (mä arkena saan töissä lounaan ja välipalan, mies syö valmiskeittoja kotona) mut jos syödään/innostun kokkaamaan ni kyllä se puolvalmista on. spagetti pussista ja jauheliha ja kastike tölkistä. oispa kiva jos olis kaikki lihamyllyt ja pastakoneet ja vois vaan ite tehä pastataikinankin mutta ei meillä oo ja turha semmosia ostellakaan ku niin harvoin tosiaan tulee syötyä kotona. ulkona syöminen on paljon mukavampaa :D

    kiva jos joku tekee ruokaa mut musta sellanen turha ITE-TEIN-hifistely on ihan perseestä :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. joo, nii ois etta vois ite aina vakertaa ihan kaikki, mut eipa meillakaan varmaan oikeesti ois mitaan tarvetta sellaseen :D tai menis vaan paljo rahaa hukkaan. ma tykkaan ihan teha ite mutta aikalailla puolivalmiita ne munki tekemiset on ja vituttaa just kans se ku ihmiset on nii sellasia nyrpistelijoita jos joku tuli pussista :D

      Delete