Tuesday, September 15, 2015

Ruoka-asiaa.

Ohhoh. On tuosta keskipaivan ruokailusta tullu rottien paivan kohokohta. Aamulla (tai iltapaivalla oikeastaan, koska heraan myohaan aina) annan niille pelletteja, sitte kuuden-puoli seitteman aikoihin yleensa alkavat rotat herailla paivaunilta kun tietavat etta kohta saa taas jotain ruokaa, ja annan niille yleensa vauvanruokaa siihen aikaan. Sit illemmalla (tai yolla) annan taas lisaa pelletteja, jos ovat syoneet entiset jo pois. Joskus ei tarvi iltaruokaa laittaa ollenkaan. Mut musta tuntuu etta noi tytot on paattany elaa pelkalla vauvapuurolla, koska niitten hakkiin ei oo tarvinu lisata pelletteja hetkeen :P Siella ollaan tassut ojossa heti kuudelta oottelemassa etta tuoko se mamma sita vauvapuuroa joskus. Suunnilleen repivat ruokaastiat mun kadesta! Ja vaikka ne syo sita samaa puuroa joka paiva, niin ne kuitenki hullaantuu siita joka kerta. Ihme porukkaa. Toisaalta, hullaanunhan makin ruoista aina valilla ja syon jotain samaa monta paivaa putkeen. Niinku nyt on ollut toi tulinen nuudelikeitto. Jolle pitaa nyt taman paivan jalkeen pistaa stoppi, koska sielta pakoputkesta tuli vahan eri laatua kun sita mihin on tottunut normaalisti :P

Ruoka on kiva puheenaihe. Ja harrastus. Ja elamantapa. Ja ice breaker. RUOKA FOREVER. Puhutaan siis ruoasta! Oli pari juttua mita halusin ihan huvikseni kirjottaa aiheeseen liittyen.

Kun on kasvissyoja, niin ihmiset aina kuvittelee etta on jotenkin automaattisesti terveellinen. Tai etta on lopettanu lihahommat just sen takia ku haluaa littean vatsan ja ettei pyllynreikaan tuo syopa ja mita naita nyt on. Siinapahan voitte kuvitella. Haluaisin nyt kuitenkin kertoa etta ma syon ihan samalla tavalla kun sillon ennen kun lopetin lihahommat, ainoa ero on se etten syo mitaan missa on lihaa, rasvaa joka tulee elaimesta tai mitaan elaimenlihasta saatuja mausteita. Mutta muutenpa syon aika samanlaisesti. Spaghetti ja jauheliha? Toimii: kastikkeeseen vaan kasvisliemikuutio lihaliemen sijaan ja jauhelihaksi soijarouhe. Ou jee. On kuulkaa hyvaa. Sitapaitsi oon ekspertti maustamaan "jauhelihani." Kanapasta. Nou hata. Vaha quornsuikaleita paistin pannuun ja runsaasti oljya. Kyl se siita! Robert haluaa hampurilaiselle? No, onneks asutaan hyvalla alueella missa on 2 hyvaa hampurilaispaikkaa missa voi naudanpihvin tilalle ottaa tosi hyvan kasvispihvin. Uuh ja aah. Nyt tekee mieli U-31:n jalapeno burgeria. Mutta ei nyt viitti hetkeen syoda mitaan tulista kuitenkaan :P Niin. Ja juustoahan tulee kaytettya kuitenki viela. Ja kermaviilia. Vaikka pitais ehka lopettaa joskus, kun maitotuotanto on ihan syvalta. Maitoa en kuitenkaan juo, koska se on jotenki oksettavaa, niin ostan yleensa mantelimaitoa. Tosin oon ollu niin koyha koko kesan etta kun on maitoa tarvinu johonkin, on ollu ekonoomisesti viisaampaa ostaa sita allomaitoa, ettei mee kaikki rahat johonki vegaaniseen hippimaitoon. Joka muuten on ihan alyttoman hyvaa ja raikastavaa!

Tiedatteko mika on muuten aika janna juttu? Sillon kun on asunut monessa eri paikassa, saattaa alkaa tykkaamaan jostain mista ei oo ennen tykannyt. Ma en tykanny mansikoista ennen. En ma nyt vielakaan oo mikaan suuri fani, mutta taalla ne maistuu paljo paremmille kun Suomessa tai Ruotsissa. Mun mielesta Ruotsissa oli jotenki tosi alloja mansikoita. Broccolista en tykanny ennen ollenkaan, aiti aina laitto sita kaikkeen ja yritti tuputtaa sita. Nyt tykkaan broccolista tosi paljo. Ostan mielellani sellasen hyorytyspussin ja syon sita hoyrytettyna pastan tai perunoiden kanssa. Tai ihan vaan raakana. Broccoli on tosi hyvaa dipattuna myos. Rotatki tykkaa! Ja taalla on maailman parasta kermaviilia. En tiia miten muissa osavaltioissa on, mutta Kalifornialainen kermaviili on niin hyvaa etta sita vois syoda melkeenpa paljaaltaan. Ruotsissa asuessani muistan etta pidin niitten maidosta enemman kun Suomalaisesta maidosta. Suomessa ja Ruotsissa taas on paljon parempi dippivalikoima, mista oon taalla ennenkin valittanut (pliis, lahettakaa mulle dippeja. Robert kyselee koko ajan "onks meilla dippii viela?" NO EI OLE ;___;) 

Tuleeko teilla muilla muuten koskaan sellasia vaiheita kun koko ajan tekee mieli jotain tiettya ruokaa/herkkua, ja sitten tulee syotya sita tosi paljon ja usein? Mulla on sellasia vaiheita jatkuvasti. Ja sen ei aina tarvi olla mikaan herkku, vaan joskus jokin ruoka oikeen. Niinkun vahan aikaa sitte teki mieli tehda just soijauhelihakastiketta koko ajan. Soin sita perunoiden kanssa monta paivaa perakkain. Sit kerran oli se misokeittovaihe. Soin misokeittoa joka paiva. Joskus useamman kerran. Sit monesti tekee mieli Babybel juustoa, niin koulussa esim. ostin Babybel juuston joka paiva. Ja joskus tekee mieli salaattia tosi paljon niin sit ostan ison pussin salaattisekotusta ja syon sita joka paiva. Tai koulussa ostin aina pienen salaatin. Joskus on niin hirveet sushihimot ollu etta kun on ollu rahaa, on pitany kayda kaks kertaa lyhyen ajan sisalla sushilla. Nyt on tosiaankin se tulinen nuudelikeittovaihe paalla, joka ikava kylla saa nyt loppua tietyista perapaan asettamista rajoituksista johtuen ;D Mulla on myos keksivaihe. Ma haluaisin koko ajan just uunista tulleita kekseja. Jotain sellasia oikeen naurettavan makeita. Sellasia pehmeita, vahan silleen sitkeita. Lampimia. UUUAAAHH. Pitaisko pyytaa Robertia ostamaan munia ja leivinjauhetta ja vaikka M&Ms pussin niin saan leivottua? Jauhoja on vaikka muille jakaa ja sokeriakin on, ku me ei sita kayteta koskaan mihinkaan. Muuta ku leipomiseen ja siihen jos joku kay kylassa ja juo kahvia/teeta. Eli tosi harvoin, koska en leivo usein eika meilla kay kukaan koskaan, ja jos kay, ne kay kaljalla eika kahvilla/teella :D

Paatan viela tallaisella ruoka-aiheisella kyselylla, jonka kavin nopean googlaamisen jalkeen pollimassa jonkun randomin blogista. Sori.


1. Mikä on tärkein työväline keittiössäsi ?
- Sanoisin etta paistinpannu. Oon kova paistelemaan.

2. Mitä suolaa/suoloja käytät ruuanlaitossa ?
- En kayta. Mun mielesta ruokaan ei tarvi laittaa suolaa jos siina on jo muita mausteita. En laita edes pastaveteen suolaa (koska usein keitan sen kasvisliemessa.)

3. Mikä on mieluisin mausteesi, jota käytät eniten ?
- Pippuri ja valkosipulijauhe.

4. Mikä on suosikkijälkiruokasi ?
- Cheesecake, keksit tai flan. Tai jatski. En ma oikeesti oo kylla edes kauhee makean peraan, ja harvemmin edes syon jalkkaria.

5. Mikä kalaa ostat eniten tai useimmiten ?
- En syo kalaa, mutta sillon kun soin, ostin yleensa lohta. Joko raakaa etta sain tehtya uunissa, tai sitten graavilohta josta tein jotain pienia herkkupaloja tai quesadilloja. Joskus tuli ostettua jotain halpaa kalaa kans, etta sai tehtya fish & chips'eja.

6. Oletko käyttänyt tyrnimarjoja ja miten ?
- En, enka edes muista kuinka kauan siita on kun oon viimeks maistanut tyrnimarjaa :(

7. Mikä on bravuurisi leivonnassa ?
- mustikkavadelmapiirakka! Oon myos hyva leipoon kekseja. Mut sehan on aika helppoo hommaa.

8. Minkä kapistuksen/astian aiot seuraavaksi ostaa keittiöön ?
- Uuden valkosipulipuristimen tai piirasvuoan, toivottavasti.

9. Mikä on rakkain ja eniten käytetty keittokirja keittiössäsi ?
- Aika harvoin kylla kaytan. Mulla on sellanen oma, mihin oon ite laittanu kaikkia resepteja kasinkirjotettuna ja koristeltuna. Sita kaytan usein, koska siella on mun lemppari kastikereseptit ja lattyresepti ja pari sellasta mita on aitilta ja isalta oppinut.

10.  Kuka suomalainen julkkiskokki  on sinusta paras ?
- En kylla tiia yhtaan ketaan suomalaisia julkkiskokkeja :s Mun lemppari julkkiskokki nain muuten on ehdottomasti Alton Brown tai Anne Burrell.

11. Kasvatatko yrttejä ja muita raaka-aineita puutarhassa, palstalla tai kodissasi ?
- En kasvata. Pitais kylla ehka. Ollaan monesti puhuttu Robertin kans yrttien kasvattamisesta. Nyt sain itelleni kaks tosi nattia keraamista purnukkaa joihin ois hyva istuttaa jotain pienempaa, niin saa nahda! En kylla tieda istuttamisesta yhtaan mitaan :P

Nyt narrasin; en lopetakkaan ihan viela, silla loysin tallaisen englanniksikin, joten talla paatan taman tekstin:



What do you usually eat for breakfast?
- I don't eat breakfast. At least not in the morning :D I might have breakfast for lunch or dinner sometimes. I like a typical American breakfast. Eggs, toast, facon (cause I don't eat bacon) and that type of thing. 
What’s your favourite food? 
- Burritos, sandwiches & veg sushi.

What’s your favourite hot drink?
- tea.
Have you ever eaten snake?
- No, and I never will.

What’s your favourite snack food?
- ALL OF THE SNACK FOODS. Any kind of dips or spreads! Chips, cheese, hummus, veggies etc.
Do you like milk?
- Not really.

Do you often eat between meals?
- No.
What foods do you hate?
- Canned, because canned food makes me nervous and usually tastes like aluminum. And meat.

What’s your favourite Western food?
- The westernized version of sushi, I guess.
Do you like sweet food?
- Sweet food? Hm. Not sure. 

What’s your favourite alcoholic drink?
- BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER. and gin! but mostly beer.
Do you like spicy food?
- YES.

In your family, who usually cooks?
- Me.
Have you eaten dog?
- No, and I never will.

Do you eat quickly or slowly?
- Quickly. 
What’s your favourite fruit?
- Tomatoes probably. 

Have you used a knife and fork?
- Indeed :P
Have you ever been on a diet?
- Nope, and hopefully I'll never feel like I need to.

What’s your favourite cold drink?
- Coca Cola (classic & vanilla), Mountain Dew (especially Baja Blast!) and lemonade.
Have you or your family ever cooked outside?
- Ever heard of barbecuing? :P

Have you ever killed an animal and eaten it?
- No, and I never will.
What food do you eat when you’re sick?
- Soups and really boring foods. Why waste great food on numb taste buds?


Do you often chew chewing gum?
- No.

What food do you eat when you’re unhappy?
- Cheese.
In your opinion, what food is the least healthy?
- I don't care.

Do you eat fried rice with chopsticks or a spoon?
- Chopsticks.
What’s your favourite restaurant in this town?
- It depends on the type of restaurant! I have lots of favorite restaurants. Favorite thai, favorite pizza, favorite Mexican etc...

In your opinion, what food is the most healthy?
- I don't care.
Which countries’ foods have you eaten?
- Many different Latin American foods, Japanese, Chinese, Thai, Vietnamese, Russian, Georgian, Polish, Ethiopian...lots and lots!


What’s your favourite kind of porridge?

- The kind Finnish people eat around Christmas. 

When you cook instant noodles, do you add anything extra?

- Yeah. If I'm planning on eating them dry, I chill them and add soy sauce and black pepper. If I'm planning on eating them hot, I might add miso soup, or something like seaweed, scallions, orrr my latest addition: hot sauce, taco seasoning, fajita seasoning and garlic. Amazing. 


No nii. Nyt onki sit nalka. Mitakohan sita tekis? Mac and cheese kuulostaa hyvalta...

3 comments:

  1. Have you ever been on a diet? Jos mä tässä nyt oikeen rupeen pilkunnus--- niin eikö diet/dieetti tarkota ruokavaliota ? Eli ei mitään laihdutuskuureja niinku moni luulee "ooh pakko alkaa dieetille ku oon niin läski !!!" Eli sulla on kasvisruokavalio :D Vege-diet. Hahhaah oli pakko ! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma uskon kylla etta ne meinas just laihdutuskuuria, koska taalla kun puhutaan dietista tolleen niin se meinaa sita :D Muuten siina ois varmaan kysytty "specialized diet" juttuja.

      Delete