Thursday, April 7, 2016

Kilojen piilottelua/esittelya.

Viime paivina on siella sun taalla valiteltu siita etta Amy Schumer yrittaa olla pluskokojen keulakuva, ja "oikeasti" lihavat valittaa asiasta, koska eivat koe hanen olevan tarpeeksi lihava. Sita en lahde kommentoimaan, koska kuka on oikeasti lihava? Naisen ei tarvi aina edes olla ylipainonen etta se on jonkun mielesta lihava.

Yhdessa naista artikkeleista mainittiin ohimennen etta nainen olisi kokoa 6. Ma olen itse kokoa 8-10, ja se oli musta aika huvittavaa, koska siita taas huomaa miten paino ja kilot nakyy eri tavalla eri ihmisissa. Mulle esim. jaksaa jotkut vielakin huomautella siita miten "pieni" oon, mika on musta tosi loukkaavaa, varsinkin kun se tulee samannakosilta/kokosilta ihmisilta, ketka monesti kayttaa mua pienempia vaatteita jopa. Mulle yritetaan kaupata tyyppien vanhoja xs ja s kokoja, vaikka me kaytettais saman kokosia vaatteita ja se on syy siihen miks naista pienista vaatteista halutaan paasta eroon. Mut niinkun sanoin, niin taa on tata elaman ihanaa moninaisuutta etta joillain se koko nakyy ulospain ja toisilla taas ei, ja sit on Amy Schumereita ketka on joittenki mielesta muka tosi lihavia vaikka niille mahtuu pienemmat vaatteet.

Olin siis asiasta huvittunut. Mun aitilla (sorry to throw you under the bus here, mutta kylla tastakin on puhuttava) on hirveen huono kuva itsestaan ja kropastaan ja projisoi sita surkeaa kuvaa muihin. Sen puheista ja asenteista monesti kay ilmi etta jos ei mahdu pieniin kokoihin, niin sitten on kauhee laski ja pitaa hapeilla omaa kroppaansa ja peitella sita ja pukeutua sakkiin. Mulle on ehdoteltu pidempia paitoja (tunikoita, joista en tykkaa ollenkaan, koska en kayta loysia vaatteita, ellei ne sit oo miesten vaatteita :D) koska kaljamaha vaha meinas nakya t-paidan alta. No ihan sama jos nakyy, jos se on hapeallista jonkun toisen mielesta niin ei se oo mun ongelma :D Jos mua ittea ei haveta, niin eihan siina oo mitaan ongelmaa. Paitsi etta joskus tulee vaha kylma jos on samat kelit ku tanaan :D Tai sitten etta "ootpa vahan lihonnu, kannattais varmaan alkaa pyoraileen vahan useammin." No ei tarvi. Taa on nyt taas tata etta murehditaan toisten asioista, vaikkei siihen oo mitaan syyta. Nyt kyseessa on kuitenkin enemmankin oma kehon kuva.

Tuo oman kehonkuvan projisoiminen toisiin ihmisiin on tosi haitallista. Muistan kun itse karsein alipainosta aikoinaan, ja kaikki arsyttavat mimmit tuli siihen hokemaan etta kuinka ihanaa ois olla yhta laiha kun ma, ja en ymmartanyt ollenkaan etta minka takia. Mutta ei ne voinnu tietaa etta mun oma peilikuva itketti, ja rannallekkaan en viitsinyt menna ellen voinnut uida t-paidassa ja shortseissa. Joskus halusin olla ilkea jos joku kysyi etta "syotko sa mitaan" ja sanoa etta "sa taidat syoda liikaa." Kuka nyt oikeesti kysyy tollasta? :D No, joittenki mielesta se kuuluu niille. Ois varmaan pitany tuoda joku lista kaikista paivan ruoista mukaan tai jotain :D "Aamulla soin leipaa, lounas aikaan sita ja tata ja illalliseksi viela spagettia."

Tuon takia arsyttaa se kun ihmiset tuputtaa pienia vaatteita. Ei saisi olla tyytyvainen itseensa, varsinkaan jos se jollekkin tarkoittaa kilojen lisaantymista. Pitaisi aina olla pikkuriikkinen. Ja ehka oon sitten jonkun mielesta etuoikeutettu siina mielessa ettei se nay kenellekkaan. Joku saattaa sanoa niin. Joku saattaa sanoa etta Amy Schumer on etuoikeutettu koska voi esitella kroppaansa ja vaittaa olevansa lihava, kun joku joka painaa hanta enemman ei ole siina asemassa ja tata pilkataan siina missa Amya palvotaan.

Ja koska en oo mikaan sellanen pakkopositiivistelija ja haluaisin uskoa mulla olevan jonkun verran realismin tajua, niin ei oo aina pakko tykata kaikesta. Edes itsessaan (tosin jos mulla olis ollut nain body positive kavereita nuorena niin oisin tajunnu etta jos en kertakaikkiaan lihoa, niin sitten en lihoa ja olisin ollut hyva niinkin. Mut kay taa nainkin ja nyt tykkaan :D) ja jos se tarkottaa etta haluaa vahan kiinteytya/laihtua/lihota niin anna menna vaan! Jos joku asia mista ei tykkaa itessaan on korjattavissa niin tottakai sita saa korjata! Mutta se ettei pida jostain itsessaan ei oo syy olla pitamatta siita jossain toisessa, eika todellakaan anna oikeutta projisoida sita omaa pahaa oloa toiseen ihmiseen. Meilla kaikilla on omat kauneusstandardit ja oikeus pitaa niista kiinni, ilman etta joku muu tulee siihen saarnaamaan itseinhon takaa.

Niin kerta. Taahan menee vahan niinkun kasi kadessa tuon edellisen tekstin kanssa! Too long, didn't read: kropat on erilaisia, ja ne saa olla erilaisia ja jos jollain on huono itsetunto niin asialle voi tehda jotain, muttei kannata alkaa tunkemaan niita omia standardejaan jonkun toisen kohdalle joka on jo tyytyvainen itseensa.

Heippa.

No comments:

Post a Comment